Zomerkriebels vakantie

Zomerkriebels

Zomerkriebels

Ik heb er al een tijdje last van: vakantiekriebels. Ik verheug me namelijk altijd enorm op vakanties. Lekker even in een heel andere omgeving zijn, die prikkelt en uitnodigt om weer verwonderd te raken. Zoals bij velen hebben de kriebels lang opgesloten gezeten en nu het weer kan zijn het geen kriebels meer, maar jeukt het aan alle kanten. Gelukkig nog maar even, want ik heb de mazzel dat ik een reis in het vooruitzicht heb. Italia sto arrivando!

Het vreemde aan vakanties

Maar wat is dat toch met vakanties? We kijken er zo lang naar uit en voor je het weet is het voorbij en zit je weer in je alledaagse ritme. Al zolang ik werk hoor ik mezelf  roepen: “Op vakantie gaan is bijna een straf.” Voordat je vertrekt werk je je het schompes om alles op tijd af te krijgen en over te dragen en als je terugkomt van vakantie heb je een uitpuilende mailbox en agenda en ben je een hele week bezig om de schade in te halen die tijdens je afwezigheid is ontstaan. Als het écht tegenzit heb je een klagende collega die de overdracht toch niet helemaal volledig vond en het nodig vind om je daar nog eens op te wijzen.

Dat kan anders! Lees dus mee en doe je voordeel met onderstaande tips. Wat moet je wel doen (loslaten) en wat moet je zeker niet doen (werk meenemen op vakantie)? En wat zijn de ultieme tips om het ontspannen vakantiegevoel nog een tijdje vast te houden als je weer eenmaal achter je laptop zit?

Relaxt op vakantie gaan – dat willen we allemaal

Tip 1: Begin op tijd met nee zeggen. Het klinkt simpel, maar is voor de meesten van ons een uitdaging. Vakantie betekent namelijk niet dat je je vooraf uit de naad moet werken. Oefening baart kunst, geloof mij maar, dus zeg nee als je een opdracht niet op tijd kan afronden.

Tip 2: Neem een dag vakantie-voorpretspeling. Met andere woorden: doe alsof je eerder weggaat. Minder spanning vóór vertrek vermindert de kans dat je ziek wordt zodra je rust neemt – ook wel ‘vrijetijdsziekte’ genoemd. Gebruik deze tijd om op te ruimen en af te ronden, zodat je relaxt weggaat.

Tip 3: Maak iets leuk van je out-of-office bericht in plaats van het standaard Saaie Harry verhaal. Zelf geen inspiratie? Op Google vind je een goede selectie. Nog belangrijker: geef jezelf een dag cadeau na je vakantie, zodat je ontspannen kan opstarten en niet iedereen de eerste dag al gelijk in je nek komt hijgen.

Tip 4: Deze tip mag eigenlijk ook op 1: laat je werk écht thuis! Vergeet je werk voor de duur van je vakantie. Werkstress, je manager en andere zorgen kunnen prima een paar weken zonder je

“The biggest adventure you can ever take
is to live the life of your dreams.”

Tijdens je vakantie

Tip 1: Geniet, geniet, geniet! Verwonder jezelf, laat het ‘moeten’ los en gun jezelf het gevoel dat niets moet en alles mag. Vakantie gaat eigenlijk over twee dingen: waar heb je behoefte aan en waar vind je dat? Go for it!

Tip 2: Waar je ook zit, voor een tent, in een B&B of in een vijfsterrentent….. Het geluksgevoel kent geen grenzen. Actief zoeken mag!

Tip 3: Alles is leuk, fijn, gezellig en mooi en je bent helemaal tot rust gekomen. Hoe hou je dit vast? Straks moet je weer van alles. Op vakantie voel je geluk, vrijheid en verbondenheid, maar thuis is er weer sleur. Het dagelijks leven slokt je tijd op en dan?

Het ontspannen vakantiegevoel vasthouden

Dit zijn misschien wel de belangrijkste tips…

Tip 1: Focus: wat is belangrijk en wat kan wachten tot later? Op werkgebied zijn er genoeg voorbeelden die je kunnen helpen om het werk in perspectief te zien. Denk aan het timemanagement model van Eisenhouwer: urgent versus niet belangrijk. Of lees het boek GRIP van Rick Pastoor. Hier staan toffe tips in over hoe je GRIP op je werk krijgt.

Tip 2: Blijf je vakantieherinneringen delen met elkaar, je geliefde, je gezinsleden en zoek na je vakantie mensen op die je graag wilt zien. De rest komt later wel. Het delen van je vakantieherinneringen met mensen die dicht bij je staan en oprecht interesse tonen zorgt voor verbondenheid en een geluksgevoel.

Tip 3: Weet je nog de verwondering die je voelde op vakantie? Pas dit toe op je alledaagse leven. Bekijk de mensen om je heen eens vanuit een ander perspectief. Kook de gerechten die je op vakantie hebt gegeten en voeg een vleugje ‘ik doe alleen waar ik zin in heb’ toe aan je dag.

Tip 4: Blijf lezen. Verslind je het ene na het ander boek op vakantie en voel je aan alles hoe heerlijk je het vindt om weer eindeloos de tijd te hebben voor boeken? Dan kan thuis ook!

Vakantiekriebels of niet… Ik wens je een fijne zomer!

Yvonne

Sparren over werkgerelateerde zaken kan altijd. App, bel of mail me als je wilt afspreken. Ik vind dat altijd leuk!

Yvonne_9939-1_HR
Over

Ik ben Yvonne Dings, een ervaren Business Support Professional, Coach voor ambitieuze Assistants, Gastvrijheidexpert én een kansdenker. Als trainer en coach heb ik ruim 20 jaar ervaring binnen diverse sectoren. Ik begon ooit in de reiswereld, waar ik mijn passie ontwikkelde voor Gastvrijheid & Service Excellence. Deze passie heb ik omgezet in Freelance Business Support. Met Freelance Business Support lever ik succesvol managementondersteuning aan de top van beursgenoteerde bedrijven, non-profit organisaties en verschillende start-ups.

Recente blogs