Tips van Future Proof Assistants

TIP 1

Thuiswerken: het is voor de één een zegen en voor de ander een regelrechte beproeving. Misschien hadden we wel behoefte aan flexibiliteit van onze werkgevers vóór COVID-19, maar wat blijkt? Het creëren van een succesvolle thuiswerkroutine kan best lastig zijn! 

 

Uit gesprekken die ik afgelopen weken heb gehad met managementondersteuners, springen een aantal dingen uit: jullie missen de spin-in-het-web-functie die je hebt als je aanwezig bent. Ook missen jullie de drukte en interactie met collega’s en vragen jullie je af hoe je een goede sparringpartner voor je manager kunt zijn als je zijn of haar lichaamstaal en gedrag niet kunt zien en dus interpreteren. 

 

Door elkaar te inspireren met tips, tricks & quotes, geloof ik dat we onze werkwereld nóg leuker en interessanter kunnen maken. Ik neem graag de aftrap met een quote waarmee ik ben opgevoed. Nog steeds speelt deze quote een grote rol in mijn dagelijks leven: 

“Beter een optimist die zich vergist dan een pessimist die gelijk krijgt.” 

 

Ik daag jullie uit! Wat zou jij op dit moment wel of juist niet meer willen doen? En wat houd je tegen? 

Tips van Future Proof Assistants

TIP 2

Teamcommunicatie

Misschien heeft het thuiswerken bepaalde zaken makkelijker gemaakt en andere zaken weer moeilijker. Eén ding weten we zeker: de afgelopen periode heeft ons nieuwe inzichten gebracht. Doe er iets positiefs mee!

 

Mijn tip voor deze week is als volgt: zet teamcommunicatie op de agenda van jullie eerstvolgende werkoverleg. Sta stil bij wat er goed gaat, wat er beter kan en wat jullie (daarvoor) nodig hebben. De trick in deze is: hoe verschillend jullie ook zijn, ieders inbreng is waardevol!

Tips van Future Proof Assistants

TIP 3

Alles goed willen doen werkt verkrampend en leert ons vermijdend gedrag aan omdat we fouten maken uit de weg willen gaan.
Wat is hier de reden toe? Zijn we bang om fouten te maken? Bang voor wat anderen van ons denken of voor afkeuring van onze manager? Hebben we faalangst ontwikkeld?

 

Perfectionisme is zowel een voordeel als nadeel. Je moet deze eigenschap zien als een kwaliteit die groei kan bevorderen. Let hierbij op het woord groei. Fouten maken is dus toegestaan!

 

Werk je nu vaker thuis en mis je af en toe een telefoontje? Niks aan de hand! Op kantoor ben je toch ook niet 24/7 beschikbaar? Ook daar zullen er momenten zijn dat je een telefoongesprek mist doordat je een koffie drinkt met collega’s.
Mijn advies is om elke dag te nemen zoals het komt. Gaat het niet volgens plan, dan is er gelukkig morgen weer een nieuwe dag voor een frisse start

TIP 4

Een ‘yes’ voor de een kan een ‘nee dankje’ voor de ander zijn. Vroeg of laat komt iedereen uitdagingen op zijn of haar pad tegen – groot of klein. Als je uitdagingen aan durft te gaan zonder je te laten leiden door wat er kan gebeuren of wat mensen van jou vinden, ontwikkel je zelfvertrouwen. Vertrouwen in je eigen kunnen maakt je gelukkiger én gemotiveerder. Heerlijk toch?!

 

Omarm dus een uitdaging waarmee je nu te maken hebt. Zie het als een kans en ga ermee aan de slag. Mijn eigen uitdaging deze week is een samenwerking met collega-ondernemers verder vormgeven. Spannend en inspirerend!

TIP 5

De vakantie zit er voor velen op en daarom start ik gelijk met een nieuwe uitdaging: concentreer je op je sterke eigenschappen en delegeer je zwakke punten.

 

Het klinkt zo logisch, maar toch doen we vaak het tegenovergestelde. We focussen ons op en verontschuldigen ons voor taken waar we niet zo goed in zijn. Trots vertellen over werkzaamheden en kwaliteiten waar we in uitblinken vinden we vaak toch een ‘dingetje’.

 

Mijn tip: draai dit eens om. Benut je talent! Stop met focussen op punten waar je minder goed in bent en steek hier ook niet langer al je energie in. Het gaat je zo veel opleveren! In ieder geval meer werkplezier, meer energie en minder stress!

Tips van Future Proof Assistants

TIP 6

Uitstelgedrag! Wie heeft er geen last van? Let me tell you a secret: begin gewoon en creëer zelf het juiste moment in plaats van wachten tot het juiste moment zich voordoet! Wat houd je tegen? Dat stemmetje in je hoofd die welbekende belemmerde overtuigingen opdreunt? Of misschien heb je wel het gevoel dat het je toch niet gaat lukken. In ieder geval niet zo perfect als je zou willen…

 

Hoe lastig ook, niets houd je tegen behalve jijzelf en je eigen gedachten. Wat helpt is om klein te beginnen. Babysteps. Kleine stappen zetten is de krachtigste en meest succesvolle manier om je doel te bereiken.

 

Denk de volgende keer als je last hebt van uitstelgedrag aan deze drie tips:
– Stop met denken en ga het gewoon doen!
– Klein beginnen kost minder energie en helpt je gemotiveerd te blijven
– Actie ondernemen verhoogt je gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen (Yes, I did it!)

 

Waar wacht je nog op?

TIP 7

In mijn vorige tip stond de volgende quote centraal: “The secret to getting ahead, is getting started”. In plaats van uitstelgedrag te vertonen, moet je gewoon beginnen. Dát is het geheim van vooruit komen, op welk gebied dan ook.

 

Naar aanleiding van die post kreeg ik best een aantal reacties in mijn mailbox. Velen gaven aan dat het toch erg lastig is om maar gewoon te beginnen.

 

Vandaar dat ik deze week heb gekozen voor een citaat met een kleine stimulans. Deze uitspraak heeft mij vier jaar geleden enorm op weg geholpen, toen ik in een fase zat waarbij ik niet wist welke kant ik op wilde gaan met mijn bedrijf. Met behulp van een Business Coach (die nog steeds mijn mentor is) kon ik in korte tijd mijn ambitie handen en voeten geven door middel van deze eenvoudige stap. “You don’t have to see the whole staircase, just take the first step.”

 

Heb jij hulp nodig met het bepalen van en zetten van een eerste stap? Stuur me gerust een berichtje en dan kijken we waarmee ik je kan helpen!

TIP 8

Iedereen heeft te maken met kleine en grote tegenslagen, ongewenste veranderingen en lastige situaties. Denk maar aan die ruzie met je partner, een samenwerking met een collega die niet vlekkeloos verloopt, iemand in je omgeving die ziek wordt of dat eeuwige online vergaderen wat totaal niet je ding is.

 

Sommige mensen ervaren van deze tegenslagen veel stress, terwijl het lijkt dat anderen zich door niets uit het veld laten slaan en nooit verdrietig of boos zijn. Niets is minder waar, alleen heeft deze laatste groep zichzelf geleerd effectiever om te gaan met tegenslagen. Ze gaan optimistischer door het leven.

 

Wil jij ook leren hoe je effectiever met tegenslagen om kunt gaan? Lees dan eens deze tips:
– Accepteer dat tegenslagen erbij horen in het leven en accepteer de bijhorende gevoelens;
– Denk in oplossingen, kansen en mogelijkheden. Bedenk hoe jij met de situatie om wil gaan en kom in actie. Je zult zien dat je zelfvertrouwen toeneemt;
– Blijf positief en houd een doel voor ogen. Hoe wil je je voelen en wat wil je bereiken?
– Ontwikkel zelfkennis. Hoe beter je jezelf, je talenten en valkuilen kent, hoe beter je om kunt gaan met situaties die op je pad komen;
– Zoek een netwerk en deel je gevoelens met anderen. Door je kwetsbaar op te stellen kunnen anderen een klankbord voor je zijn en je perspectief op de situatie veranderen;
– Zorg goed voor jezelf en blijf fysiek en mentaal in balans. Het is bewezen dat mensen die goed voor zichzelf zorgen, beter in hun vel zitten en positiever in het leven staan.

 

Iedereen kan veerkracht ontwikkelen. Veerkracht zorgt voor meer grip op je leven en is een fundament voor je zelfvertrouwen. En dat gun ik je!

TIP 9

Iedereen heeft last van beren (op de weg). Herken jij het ook, al die verschillende gedachten die in je hoofd ploppen? Vaak zijn het argumenten om vooral die nieuwe stap NIET te zetten, een beslissing (nog) niet te nemen, niet te participeren aan iets nieuws of je mening niet ter gehore durven brengen in een groep. Vaak herken je die figuurlijke beren aan de volgende uitspraak: “Ja, maar….”

 

Wat maakt dat de ene persoon daar zo’n punt van maakt en een ander niet? Dat heeft alles te maken met je hersenen. Die bepalen namelijk hoeveel beren jij toelaat. Je gedachten zijn bepalend. Wie vaak beren op de weg ziet, hoort allerlei negatieve gedachten zoals: “Ja maar…”, “Stel nou dat…”, Wat als….”. Op zo’n moment zie je vooral wat er allemaal mis kan gaan, in plaats van wat het je kan opleveren als je deze beren negeert.

 

Mijn tip is: leer deze gedachten en patronen te herkennen en maak problemen niet onnodig groot. Wil je échte stappen zetten? Pak dan een leeg vel en schrijf al je ‘beren’ op. Bedenk vervolgens per beer een aantal scenario’s, positief en negatief, om inzicht te krijgen in deze gedachten. Trust me, oefening baart kunst en het gaat je een hoop rust in je hoofd geven!