Succes - Yvonne Dings

Succes

Succes

Wat betekent het hebben van een succesvol leven? Succes is iets heel persoonlijks en pas als je weet wat succes voor jou betekent, kun je ermee aan de slag. Succes heeft namelijk te maken met doelen die je voor jezelf stelt. Voor de een is dat het afronden van een studie, voor de ander is dat voor je 40ste een ton op de bank hebben en een vette bak voor de deur.

Ik vind mezelf best succesvol in het leven. Ik geniet enorm van mijn ondernemersbestaan, mijn agenda is goed gevuld met sociale activiteiten en ik lever een bijdrage aan de maatschappij door mij in te zetten voor mensen die wel wat hulp kunnen gebruiken. Toch zijn er vaak genoeg momenten dat ik het eigenlijk maar heel gewoon vind wat ik allemaal doe en bereikt heb. Dan bekruipt me het gevoel dat ik mezelf eigenlijk helemaal niet zo succesvol vind. Sterker nog, er zijn genoeg momenten dat ik onzeker ben en twijfel of ik wel genoeg mijn best doe en het uiterste uit mijn leven haal.

Uit onderzoek blijkt dat ik niet de enige ben die dat gevoel wel eens heeft en dat eigenlijk iedereen dit gevoel in meer of mindere mate herkent.  

Terug naar succes en het goede nieuws

Succes is dus iets wat je voor jezelf moet definiëren en wat niemand voor je kan doen. Dat is mooi, want het betekent dat je je eigen succesmeter bent. Succes kan voor jou bijvoorbeeld inhouden dat je iets teruggeeft aan de maatschappij. Het kan ook een gevoel van voldoening en carrièrevooruitgang betekenen. Dat je dingen kunt doen waar je van houdt of dat je je kinderen de best mogelijke opvoeding geeft. Het is helemaal aan jou! Een one-size-fits-all aanpak is onmogelijk. 

Het allermooiste aan dit alles is dat succes geen deadline kent. Het betekent niet op een bepaalde leeftijd, op een bepaald tijdstip of binnen een bepaald termijn het gestelde doel behalen. Het gaat enkel om je eigen maatstaven en niet die van een ander. 

Niet meer doen!

Succes betekent dus niet het kopiëren van wat iemand anders doet en dat gebruiken als jouw maatstaf. Als je nadenkt over de sterke punten van anderen en ze vergelijkt met jouw zwakke punten, dan ben je onzinnig bezig. Gelijk mee stoppen dus! 

Mensen hebben over het algemeen de neiging voornamelijk hun beste prestaties te laten zien. Pijnlijke mislukkelingen houden ze verborgen. Met andere woorden: je ziet alleen de hoogtepunten. De vraag naar eerlijke verhalen wordt (ook op social media) groter, maar we hebben nog een lange weg te gaan. Want het leven van alledag is niet altijd opwindend. Het is voor niemand elke dag een 10. Iedereen kent ongemakkelijke momenten, rommelige emoties, slechte dagen en ja: ook fouten maken. Voor je het weet ben je druk met het najagen van andermans dromen en verlies je jouw versie van succes uit het oog. 

Tips van de ‘kenner’

De weg naar succes begint met een aantal zaken uit zoeken. De vraag is: wat betekent succes voor jou?  Om je op weg te helpen deel ik hieronder twee stappen die voor jou het begin kunnen zijn van je eigen route naar een succesvol(ler) leven. 

Stap 1: Maak eens een lijst van mijlpalen die je wil bereiken in je leven en in de verschillende rollen die je hebt (vriend, partner, ouder, kind, collega, zus, ondernemer, enz). Bedenk per rol wat je graag wil bereiken. Maak de vraag concreet door een mijlpaal te omschrijven die je komend jaar wilt bereiken in een bepaalde rol. Maak die eerste actie zo klein mogelijk, zodat je geen excuus hebt om er niet aan te beginnen.   

Stap 2: Als je klaar bent met stap 1, stel jezelf dan de volgende vragen: 

– Komen de doelen en mijlpalen overeen met je kernwaarden?
– Zijn dit jouw doelen, of zijn ze gebaseerd op de verwachtingen van iemand anders?
– Doen sommige dingen op je lijst er meer toe dan andere?
– Wat zijn de eerste stappen om deze doelen te bereiken? 


Deze twee stappen laten je zien waar je werkelijk naar verlangt. Een krachtig signaal en cadeau naar jezelf. Op deze manier formuleer je doelen die het meest voor je betekenen en je ervan weerhouden doelen na te jagen die er niet toe doen.
 

Ik ben benieuwd naar wat het je oplevert en als je iets wilt delen met mij, graag! Nog wat extra hulp nodig? Neem dan contact met mij op, want ik help je graag verder! 

Yvonne_9939-1_HR
Over

Ik ben Yvonne Dings, een ervaren Business Support Professional, Coach voor ambitieuze Assistants, Gastvrijheidexpert én een kansdenker. Als trainer en coach heb ik ruim 20 jaar ervaring binnen diverse sectoren. Ik begon ooit in de reiswereld, waar ik mijn passie ontwikkelde voor Gastvrijheid & Service Excellence. Deze passie heb ik omgezet in Freelance Business Support. Met Freelance Business Support lever ik succesvol managementondersteuning aan de top van beursgenoteerde bedrijven, non-profit organisaties en verschillende start-ups.

Recente blogs
[vc_posts_slider type=”flexslider_slide” count=”3″ interval=”3″ posttypes=”post”]