Freelancen

Ondernemerskwaliteiten waar iedereen iets aan heeft

Ondernemerskwaliteiten waar iedereen iets aan heeft

“Ik wil dat ook.” “Huh, wat wil jij ook?” “Ja dat wat jij  doet, freelancen. Dat lijkt me nu ook echt iets voor mij!” Ik reageer altijd enthousiast als iemand mij zo benaderd. Leuk als iemand zijn of haar ondernemende kant wil ontdekken.

In het daaropvolgende gesprek komt vaak de aap uit de mouw: het gebrek aan waardering voor het eigen werk in combinatie met weinig autonomie, zorgt voor veel onvrede. Degene die mij aansprak ziet dat ik daar zelf geen last van heb. Ik krijg als freelancer juist heel veel waardering voor mijn werk. Daarom is het ook helemaal niet moeilijk om ondernemend, avontuurlijk, optimistisch en positief te zijn. En kantoorpolitiek? Daar heb ik al helemaal geen last van. 

In het gesprek komt op een gegeven moment ook het besef dat het soms ook leuker of makkelijker klinkt dan dat het voor sommigen van ons in werkelijkheid is. Het zelfstandig ondernemerschap brengt ook spanningen met zich mee. Je moet elke keer een nieuwe opdracht vinden, goed contact onderhouden met je relaties, een goede balans tussen privé en werk behouden, je netwerk op orde houden, het gevoel nooit meer ergens écht bij horen als collega zijnde (omdat je vaak ook degene bent die weer snel vertrekt), et cetera. Voor sommigen is dat best een hele opgave, maar interessant is natuurlijk de vraag ‘Wat lijkt je zo leuk aan freelancer zijn en waarom zou je dit ook willen?

Voor mij zijn de eigenschappen die ik meebreng naar de werkvloer best makkelijk, want hier spreekt mijn intrinsieke motivatie. Het goede nieuws is dat het allemaal kwaliteiten zijn die jij ook kan ontwikkelen. Het zijn ondernemersvaardigheden die ervoor zorgen dat je weer meer lol krijgt in je werk. Dat is de bonus! Werkgevers willen graag ondernemende werknemers die toegevoegde waarde bieden. Dus wat houd je tegen om hiermee aan de slag te gaan?! 

Mijn jubileumjaar is ten einde gekomen. Het afgelopen jaar was een groot feest vanwege mijn 15-jarig zelfstandig ondernemerschap. Het heeft me fantastische dingen opgeleverd en een enorme groei teweeggebracht in mijn ondernemerschap. Ik sluit dit jaar dan ook graag af met een pleidooi voor meer ondernemerschap in ons werkleven. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen hiervan profiteert, met in de eerste plaats natuurlijk jijzelf. Want zodra je jezelf gaat zien als ondernemer op je werk, in plaats van werknemer, dan gaat dit iets doen met je motivatie. Mark my words! 

Bij deze mijn tips voor het ontwikkelen van een ondernemersmentaliteit:

 


1. STOP! Ik herhaal: stop, met ‘ja, maar…’! Verban dit stopwoordje uit je vocabulaire. Oefening baart kunst en iedereen knapt ervan op.
 

2. START met het ontwikkelen van ondernemend gedrag door erachter te komen waar je goed in bent en wat je leuk en belangrijk vindt. Wat daagt jou uit? Als je over voldoende zelfkennis beschikt zou je hier het antwoord op moeten weten. Als dit lastig voor je is, dan zijn er voldoende testen beschikbaar om je op weg te helpen. Je mag mij natuurlijk altijd benaderen als je hier dieper op in wilt gaan. 

Naast het stoppen met ‘ja, maar…’ en het starten met het ontwikkelen van ondernemend gedrag staan hieronder een aantal vaardigheden die mij het meest aanspreken en waar ik in geloof. Hier komen ze. 

Enthousiasme 

Enthousiasme is de motor voor het bereiken van mijn doelen en anderen vinden mijn enthousiasme aanstekelijk. Bedenk eens hoe jij het vindt om in de buurt te zijn van een pessimist. Liever niet toch? 

Flexibiliteit 

Een andere belangrijke eigenschap is het bezitten van aanpassingsvermogen en een grote mate van flexibiliteit. Een veelzeggend citaat luidt ‘Verandering is de enige constante’. Alles verandert in de wereld, en zo ook ons vakgebied. Die veranderingen zijn een gegeven, net als het feit dat ze altijd blijven komen”. De manier hoe je hier mee omgaat heb je zelf in de hand.  

Zelfvertrouwen 

Vertrouw op jezelf. Ik weet het, easier said than done, maar een gezonde dosis zelfvertrouwen is essentieel. Zonder zelfvertrouwen belemmer je je eigen groei en zelfontplooiing. Als je niet durft te vertrouwen op je eigen kennis en vaardigheden durf je vaak geen nieuwe stappen te zetten. Het gevolg is dat je blijft zitten op een plek waar je eigenlijk niet meer blij van wordt en dus niet meer enthousiast over bent.  

Doorzettingsvermogen 

Doorzettingsvermogen is een andere belangrijke vaardigheid. Doorgaan op de momenten dat je geen zin meer hebt. Doorzettingsvermogen staat gelijk aan standvastigheid, vasthoudendheid en vastberadenheid. Je stopt pas als je doel is bereikt.  

Nieuwsgierigheid 

Nieuwsgierige mensen hebben de toekomst. En dit is waarom ik geloof dat het een must have is om je nieuwsgierige geest aan te zwengelen en te ontwikkelen. Waarom? Omdat je gaat merken dat zodra je vragen stelt, je wereld groter wordt en je manager en je collega’s je gaan zien voor wie je bent. Ze gaan je zien als een expert en iemand die niet alleen op de reactieve automatische piloot werkt, maar kritisch durft mee te denken, collega’s en managers van feedback durft te voorzien en het gezamenlijke doel van de organisatie voor ogen heeft. Je zorgt ervoor dat je van ‘sluitpost’ naar ‘go to person’ gaat. 

Kansen en mogelijkheden 

Mijn levensmotto; het denken in mogelijkheden in plaats van belemmeringen. Beter een optimist die zich vergist, dan een pessimist die gelijk krijgt.  

Tot slot. Neem van mij aan: je (werk)leven wordt een stuk leuker als je bovenstaande gaat toepassen. Je pakt verantwoordelijkheid en voegt iets waardevols toe. En je wordt weer regisseur van je eigen loopbaan. Succes! 

Sparren over werk gerelateerde zaken kan altijd. App, bel of mail me als je wilt afspreken. Ik vind dat altijd leuk! 

Yvonne_9939-1_HR
Over

Ik ben Yvonne Dings, een ervaren Business Support Professional, Coach voor ambitieuze Assistants, Gastvrijheidexpert én een kansdenker. Als trainer en coach heb ik ruim 20 jaar ervaring binnen diverse sectoren. Ik begon ooit in de reiswereld, waar ik mijn passie ontwikkelde voor Gastvrijheid & Service Excellence. Deze passie heb ik omgezet in Freelance Business Support. Met Freelance Business Support lever ik succesvol managementondersteuning aan de top van beursgenoteerde bedrijven, non-profit organisaties en verschillende start-ups.

Recente blogs
[vc_posts_slider type=”flexslider_slide” count=”3″ interval=”3″ posttypes=”post”]