De kracht en het voordeel van nieuwsgierig zijn

De kracht en het voordeel van nieuwsgierig zijn

De kracht en het voordeel van nieuwsgierig zijn

Als je bedenkt hoeveel voordelen het oplevert om een nieuwsgierige houding te hebben begrijp je meteen waarom we tegenwoordig zoveel waarde hechten aan deze vaardigheid. De voordelen zijn eindeloos. Kun je deze skill ontwikkelen? Op die vraag kan ik een positief antwoord geven: ja!

Een nieuwsgierige geest

Zoals jullie waarschijnlijk weten, ben ik altijd bezig met persoonlijke ontwikkeling. Dat vind ik niet alleen belangrijk voor mezelf, maar ook voor managementondersteuners die ik train en coach als Future Proof Assistant. Een Future Proof vaardigheid die steeds belangrijker wordt is een nieuwsgierige geest. Waarom? Een kleine rondgang langs deskundigen leverde onderstaande indrukwekkende lijst op:

Nieuwsgierige mensen…

– kunnen zich oprecht inleven;
– zien creatieve oplossingen;
– denken in mogelijkheden;
– zien overal kansen;
– blijven leren en ontwikkelen;

– leven een gelukkig(er) leven;
– durven kritisch te denken;
– zijn veerkrachtig;
– houden relaties bloeiend.

The important thing is not to stop questioning. Curiosity has its own reason for existing.

– kunnen zich oprecht inleven;
– zien creatieve oplossingen;
– denken in mogelijkheden;
– zien overal kansen;
– blijven leren en ontwikkelen;
– leven een gelukkig(er) leven;
– durven kritisch te denken;
– zijn veerkrachtig;
– houden relaties bloeiend.

The important thing is not to stop questioning. Curiosity has its own reason for existing.

- Albert Einstein
Over mijn mate van nieuwsgierigheid

Even terug naar het begin… Van nature zijn we niet allemaal nieuwsgierig aangelegd. Ik in ieder geval niet. Ik was vroeger erg verlegen en bang om op te vallen of vragen te stellen. Liever zat ik op de achtergrond te luisteren en ik was met regelmaat jaloers op mensen die wél vragen stelden en nieuwsgierig waren. Als ik vragen stelde omdat ik iets niet begreep voelde ik me vaak dom, maar als ik anderen precies hetzelfde zag doen vond ik dat bewonderenswaardig. Raar toch?! Ik kan er veel theorieën op loslaten (en ook wel wat redenen bij verzinnen), maar toen ik dit doorkreeg kwam de kentering.  Ik ontwikkelde een groeimindset en mijn nieuwsgierige geest ontwaakte.

Ik zocht naar nieuwe kennis en stond open voor een ander perspectief. Ik stelde vragen als: “Hoe zit dat?”, “Waarom doe je dat zo?” en “Hoe kan ik dat leren?”, in plaats van mijn mond te houden of vanuit mijn fixed mindset te constateren dat zoiets niet werkt. Ik leerde hoe ik betere vragen kon stellen en ik leerde luisteren. Écht luisteren in plaats van alleen beamen wat de ander zei. Dit gaf een enorme energieboost. Maar de echte winst zat in mijn mindset. Die had ik getransformeerd naar een open en geïnteresseerde gedachtegang en dat leverde het volgende op:

Ik groeide als mens doordat ik in beweging kwam en me niet meer verstopte. Ik ging onderzoeken waar ik blij van werd, waar ik goed in was en ben en wat ik leuk vind om te doen. Door een nieuwsgierige houding te ontwikkelen leerde ik door een andere bril te kijken en liet ik mijn vooroordelen varen. Mijn wereld werd groter, mooier, interessanter en liefdevoller doordat ik oprecht de verbinding aan durfde te gaan.

Nieuwsgierig zijn en vragen stellenHoe jij een nieuwsgierige geest kunt ontwikkelen

Dit is waarom ik geloof dat het een must have (done) is om je nieuwsgierige geest aan te zwengelen en ontwikkelen. Waarom? Omdat je gaat merken dat zodra je de juiste vragen stelt, je wereld groter wordt en je manager en je collega’s je gaan zien voor wie je bent. Ze gaan je zien als een expert en iemand die niet alleen op de reactieve automatische piloot werkt, maar kritisch durft mee te denken, collega’s en managers van feedback durft te voorzien en het gezamenlijke doel van de organisatie voor ogen heeft. Je zorgt ervoor dat je van  ‘sluitpost’ naar ‘go to person’ gaat.

Misschien doe je dit al. Mooi! Voor degene die graag willen, maar een steuntje in de rug kunnen gebruiken om te leren nieuwsgierig te zijn, heb ik wat tips op een rijtje gezet die mij geholpen hebben om deze vaardigheid verder te ontwikkelen:

– Begin met het stellen van vragen. Denk aan: “waarom?”, “Wat als…”, “hoe kan ik…? En “Vertel eens…”;
– Begin je dag bewust en werk aan een open en geïnteresseerde houding;
– Neem iemand in gedachten die volgens jou nieuwsgierigheid uitstraalt. Iemand die écht luistert en openstaat voor andere perspectieven. Hoe zou hij / zij met een bepaalde vraag of uitdaging omgaan? Pas dit vervolgens toe op jouw eigen vraag. Wat levert dit op?;
– Stop met aannames! Aannames zijn de doodsteek voor het ontwikkelen van een nieuwsgierige geest.

Als ik je nieuwsgierig heb gemaakt, super! Sta je te popelen en wil je zelf onderzoeken hoe je deze vaardigheid (verder) kan ontwikkelen? Neem dan contact met mij op. Ik help je graag verder!

Yvonne_9939-1_HR
Over

Ik ben Yvonne Dings, een ervaren Business Support Professional, Coach voor ambitieuze Assistants, Gastvrijheidexpert én een kansdenker. Als trainer en coach heb ik ruim 20 jaar ervaring binnen diverse sectoren. Ik begon ooit in de reiswereld, waar ik mijn passie ontwikkelde voor Gastvrijheid & Service Excellence. Deze passie heb ik omgezet in Freelance Business Support. Met Freelance Business Support lever ik succesvol managementondersteuning aan de top van beursgenoteerde bedrijven, non-profit organisaties en verschillende start-ups.