De kracht van samenwerken

De kracht van samenwerken

Een fijne samenwerking met collega’s, je manager en je team, dat wil toch iedereen? Ik spreek in ieder geval voor mezelf als ik zeg dat ik er altijd erg blij van word. Tegelijkertijd is er ook vaak gedoe in teams en in de onderlinge samenwerking. Hoe komt dat toch? Nog beter: hoe komen we hier vanaf? De foto hierboven heb ik met een reden gekozen. Wat kunnen wij hiervan leren?

De kracht van… ganzen

– Door te vliegen in V-formatie gebruikt de groep minder energie dan wanneer ze alleen zouden vliegen. Teams die goed samenwerken zullen gemakkelijker hun doel bereiken omdat ze van elkaars kracht profiteren.-
– Een gans voelt vertraging en weerstand als hij alleen vliegt (dus uit de V-formatie) en zal proberen weer snel in te voegen. Teams die goed samenwerken blijven bij de groep, accepteren hulp en vinden het leuk om anderen te helpen.
– De gans in de voorhoede wordt afgelost door een andere gans als hij moe is. Als je goed kunt samenwerken, kun je (lastige) taken delegeren en het leiderschap delen.
– En tot slot mijn favoriet: de kracht van motivatie (meteen de titel van mijn volgende blog). Ganzen snateren als aanmoediging. Teams worden productiever en enthousiaster als ze positief gestimuleerd worden. Dus snateren maar! 😉 

Uit bovenstaande blijkt maar weer: samenwerken hoeft helemaal niet moeilijk te zijn.

Wat maakt samenwerken krachtig?

Om een samenwerking te laten slagen is het belangrijk dat je vanuit een gezamenlijk startpunt een doel bepaalt. Je moet op de hoogte zijn van elkaars verwachtingen en je eigen verwachtingen durven te delen. Daarnaast is het de kunst verschillen in persoonlijkheid en karakter te kunnen omarmen en waarderen. Dit klinkt logisch, maar blijkt voor velen in de praktijk toch best lastig.

Een gezamenlijk doel bepalen is vaak zo moeilijk niet, maar verwachtingen uitspreken (en ook nog eens tegen mensen die met een andere bril kijken) is voor sommigen een enorme uitdaging die ze liever niet aangaan. Hoe komt dat toch? Waar zijn we bang voor?

Factoren die een goede samenwerking in de weg zitten

Vaak communiceren we indirect en wachten we te lang met uitspreken. Het is verleidelijk dingen in te vullen voor een ander en we hebben vaak onze conclusie allang getrokken. Daarnaast willen we koste wat kost aardig gevonden worden. Deze aspecten zitten ons in de weg en bemoeilijken effectieve communicatie. Ook vinden we feedback geven maar spannend en denken we al snel: Ach, het gaat toch best prima zo?

Maar stel je eens voor dat het wel lukt om de kritische houding te laten varen. Dat je elkaar als team zijnde opnieuw leert waarderen, elkaars talenten kunt ontdekken en van elkaar te leren. Wat is daar op tegen? Niets toch?!

Een doel zonder plan is slechts een wens

Antoine de Saint Exupery
4 tips voor een effectieve samenwerking

Ik hoor je denken: waar en wanneer beginnen we dan? Dat is eenvoudiger dan je denkt. Met het volgen van dit stappenplan kom je al een heel eind.

1. Begin bij het begin ontdek wat jullie gezamenlijk ontwikkeldoel is. Waar willen jullie samen aan werken?

2. Maak vervolgens ruimte en tijd om erachter te komen hoe jullie dit gezamenlijke doel gaan bereiken en hou voor ogen; ieders inbreng is waardevol. Wees je bewust van je eigen houding en laat jullie gezamenlijke doel terugkomen in de weekstart, het weekoverleg of het secretariaatsoverleg. Jullie zijn allemaal verantwoordelijk! 

3. Daarnaast let je op congruent gedrag. Op wat? Congruent gedrag komt erop neer dat de manier waarop je iets zegt overeenkomt met de inhoudelijke boodschap. Een voorbeeld: tijdens het bepalen van het gezamenlijke ontwikkeldoel zeg je dat je het eens bent met het voorgestelde idee, terwijl je eigenlijk het tegenovergestelde denkt en uitstraalt. Herkenbaar? Toon lef en benoem je aarzeling. Dat is pas krachtig! 

4. Last but not least: maak een plan. Hoe gaan jullie dit doel bereiken? Want een doel zonder plan is slechts een wens. Schets een tijdspad, wie en wat heb je nodig om je doel te bereiken? Daarna is het een kwestie van het zetten van de eerste stap! Succes! 

Eén-op-één coaching

Wil je weten hoe je als team een plan maakt of wil je in een één-op-een coaching concrete handvatten krijgen hoe je bovenstaande aanpakt, neem dan gerust contact met mij op!

Tips en suggesties

Wil jij delen hoe jullie samenwerking verloopt of heb je suggesties voor collega-managementondersteuners over hoe jullie de onderlinge samenwerking hebben aangepakt? Let me know! Ik deel jullie tips graag op Facebook.  

Yvonne_9939-1_HR
Over

Ik ben Yvonne Dings, een ervaren Business Support Professional, Coach voor ambitieuze Assistants, Gastvrijheidexpert én een kansdenker. Als trainer en coach heb ik ruim 20 jaar ervaring binnen diverse sectoren. Ik begon ooit in de reiswereld, waar ik mijn passie ontwikkelde voor Gastvrijheid & Service Excellence. Deze passie heb ik omgezet in Freelance Business Support. Met Freelance Business Support lever ik succesvol managementondersteuning aan de top van beursgenoteerde bedrijven, non-profit organisaties en verschillende start-ups.