De kracht van een positieve mindset

De kracht van een positieve mindset

Ik geloof in de kracht van een positieve mindset. Natuurlijk denk ik niet dat je altijd positief moet zijn of het leven altijd door een roze bril moet bekijken. Ik zie het meer als een ‘way of life’ waar ik elke dag bewust mee bezig ben. Dat begint als mijn wekker gaat en eindigt als ik ga snurken.

Mijn optimistische aard helpt mij deze positieve mindset vast te houden. Van nature sta ik met beide benen op de grond. Ik ben opgevoed door een vader die als levensmotto: “Beter een optimist die zich vergist, dan een pessimist die gelijk krijgt” had. Bij alles wat ik doe en elke stap die ik neem probeer ik deze levenshouding aan te nemen. Het heeft me al ver gebracht en geleerd buiten de gebaande paden te gaan.

Met dit inzicht ben ik mijn bedrijf Future Proof Assistants begonnen. Natuurlijk is daar een lange weg aan vooraf gegaan. Het heeft even geduurd voordat ik eruit was wat ik precies wilde. Ik heb mezelf lang afgevraagd wat een Future Proof Assistant is. Wanneer ben je dat en/ of hoe word je het?

Wanneer ben je Future Proof?

Er worden veel programma’s aangeboden en er zijn wel honderden mooie tools beschikbaar om Future Proof te worden. Maar wat betekent het eigenlijk écht?

Ik ben tot de conclusie gekomen dat je een Future Proof Assistant bent als je:
– bereid bent om je fixed mindset onder de loep te nemen;
–  je bewust bent of kunt worden van het talent wat jij meebrengt naar de werkvloer;
– weet hoe je je talent kunt inzetten;
– je groeimindset kunt ‘aanzetten’.

Nu is de hamvraag: hoe doe je dat? Waar begin je? Vanuit het verleden kijken veel managementondersteuners naar zichzelf met het idee dat ze ‘enkel’ ondersteunend werk verrichten. De paar dappere dodo’s onder ons durven nog wel eens hun kop boven het maaiveld uit te steken en hun manager en collega’s op verfrissende manier overtuigen dat bepaalde zaken anders aangepakt moeten worden. Helaas worden ze net zo vaak keihard afgestraft met de fameuze zin: “Dat lukt hier niet, dat hebben we al eerder geprobeerd.”

Je kunt je voorstellen dat zelfs de meest vooruitstrevende, innovatieve en energieke managementondersteuner na een aantal vruchteloze pogingen afhaakt. En zo blijft alles helaas bij het oude…

Zo krijg je een positieve mindset

Nu het goede nieuws! Een positieve en innovatieve mindset kun je leren! Het is niet iets wat je wel of niet hebt. Je kunt er bewust aan werken. Dat doe je door gewoon te beginnen. Laat je belemmerende overtuigingen los en ontwikkel een positieve groeimindset. Je kunt al direct aan de slag gaan met deze voorbeelden:

1. Maakbaarheid

Mensen met een fixed mindset gaan heel anders met uitdagingen om dan mensen met een groeimindset. Bij problemen gaan mensen met een fixed mindset uit van het eigen onvermogen. “Zie je wel, ik kan dit niet!”. Mensen met een fixed mindset vermijden het liefste uitdagende situaties, met als uitkomst dat alles bij het oude blijft. Collega’s met een positieve groeimindset zien uitdagende situaties juist als dé ultieme mogelijkheid om te laten zien dat je kunt groeien. Het overwinnen van uitdagingen is het bewijs dat je jezelf kunt ontwikkelen.

2. Focus op het leren

Door iedere dag weer iets bij te leren bereik je uiteindelijk je doel. Een fout maken is voor mensen met een fixed mindset vaak een persoonlijk drama. Ze zien het als een bewijs dat ze niet goed genoeg zijn of iets niet kunnen. Om dit gevoel te vermijden doen ze er alles aan om fouten te voorkomen en stellen ze zichzelf weinig eisen of hoge doelen. Herkenbaar? Mensen met een groeimindset zien fouten juist als onderdeel van het leerproces en dit helpt ze om verder te komen en groeien.

3. Doorzettingsvermogen

Met een fixed mindset ben je ervan overtuigd dat alleen mensen die ergens niet goed in zijn zich moeten inspannen. Niet om er beter van te worden, maar omdat ze er niet goed in zijn. Mensen met een groeimindset zijn het tegenovergestelde en zien juist dat je inspannen dé manier is om te groeien. Als je iets wil ontwikkelen en bereiken zul je je stinkende best moeten doen!

4. Omgaan met Feedback

Het meest belangrijke (als je het mij vraagt) om een groeimindset te ontwikkelen is leren hoe je om moet gaan met feedback.  Je weet inmiddels dat jezelf kunt ontwikkelen als je focust op het steeds iets beter worden. Mensen met een fixed mindset zien feedback vooral als kritiek. Het wordt meteen persoonlijk opgevat en het triggert allerlei emoties. Mensen met een groeimindset zien feedback als iets essentieels om verder te komen. Open staan voor feedback is een belangrijke vaardigheid van mensen met een groeimindset.

Het is een proces

Dit gezegd hebbende: ook ik leer nog elke dag! Wat mij enorm helpt bij uitdagingen die op mijn pad komen, is me bewust zijn van hoe ik reageer en me afvragen of dit vanuit een positieve groeimindset is óf toch soms de easy way: mijn ouderwetse, totaal niet Future Proof fixed mindset.

Wil je sparren over uitdagingen die jij tegenkomt in jouw (werk)leven en wil je weten hoe jij je positieve groeimindset kan ontwikkelen? Ik help je graag! Klik hier voor meer informatie.

Yvonne_9939-1_HR
Over

Ik ben Yvonne Dings, een ervaren Business Support Professional, Coach voor ambitieuze Assistants, Gastvrijheidexpert én een kansdenker. Als trainer en coach heb ik ruim 20 jaar ervaring binnen diverse sectoren. Ik begon ooit in de reiswereld, waar ik mijn passie ontwikkelde voor Gastvrijheid & Service Excellence. Deze passie heb ik omgezet in Freelance Business Support. Met Freelance Business Support lever ik succesvol managementondersteuning aan de top van beursgenoteerde bedrijven, non-profit organisaties en verschillende start-ups.