De kracht van een persoonlijke missie

De kracht van een persoonlijke missie (jouw purpose)

De kracht van een persoonlijke missie

Heb jij het boek ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’ van Stephen Covey gelezen? Dan weet je wellicht nog dat één van de zeven eigenschappen gaat over wat je wilt nalaten en hoe je herinnerd wil worden. Zijn advies is om met het einde voor ogen te beginnen.

Met het einde voor ogen

Toen ik het boek voor het eerst las, was mijn gedachte hierbij: hoe lastig kun je een vraag maken?! Maar tegelijkertijd ook: WOW, wat een mooie, diepzinnige vraag! Als je deze vraag kan beantwoorden (en dit ook durft), dan geeft hij inderdaad richting.

Dit blog komt voort uit een gesprek dat ik met een goede vriendin had, die recentelijk haar vader heeft verloren. Toen we haar verdriet de ruimte hadden gegeven ging het over de nalatenschap van haar vader. En dan bedoel ik niet zijn materiele nalatenschap. Uit haar verhaal bleek hoe bijzonder hij was geweest. Zijn hele leven had hij zich naast zijn werk belangeloos ingezet voor de samenleving en daar was bij zijn afscheid uitvoerig bij stilgestaan. Dit had haar aan het denken gezet: wat was haar nalatenschap eigenlijk? Hoe zou zij herinnerd worden? Wat was haar bijdrage aan deze wereld?

In zijn boek adviseert Stephen Covey te beginnen met het schrijven van een persoonlijk missie. Want weten wie je bent, wat je kan en wat je wil, is een goed begin. Maar wat vooral belangrijk is, is de vraag: “Wat wil je nalaten en hoe wil je dat mensen over jou zullen spreken?” Wat is jouw purpose in dit leven?

Do something today, that your future self will thank you for.

- Patrick Flanery
De persoonlijke missie van Yvonne Dings
Mijn kernwaarden

Het gesprek met mijn vriendin bracht me terug naar de tijd waarin ik een business coach in de arm nam omdat ik een duwtje in de goede richting kon gebruiken. Ik kom uit een gezin waar vrijwilligerswerk met de paplepel is ingegoten en kan een A4 vullen met mijn vrijwilligersactiviteiten. En toch ontbrak er iets. Door de gesprekken met mijn coach ontdekte ik dat mijn missie in dit leven, naast mijn grote drang om iets te betekenen voor de maatschappij, gericht is op alles wat ik belangrijk vind in mijn leven. Mijn coach daagde me uit om mijn kernwaarden te benoemen. Wat volgde was een intensieve zoektocht met een waardevol en waardevast resultaat. Mijn kernwaarden zijn: betrouwbaarheid, optimisme, zingeving, oprechtheid en hulpvaardigheid.

Bij alles wat ik doe spelen deze kernwaarden een rol. Als ik het gevoel lijk te krijgen dat wat ik doe niet klopt of niet in balans is, dan doe ik het niet (de keren waarin ik me tegen beter weten in toch heb laten verleiden en achteraf spijt had, daar gelaten). Mensen die mij goed kennen zullen dit beamen. Hoe mijn nalatenschap eruit ziet weet ik niet. Wat ik wel weet is dat of het nu gaat om de dingen die ik doe, de mensen waarmee ik omga of opdrachten die ik aanneem, toets ik aan deze kernwaarden. Dit doe ik bewust, maar vaak ook onbewust. Uit mijn kernwaarden volgde mijn persoonlijke missie;

“Ik lever vanuit optimisme en oprechtheid een zinvolle bijdrage aan de samenleving en op mijn eigenwijze vrolijke manier wil ik anderen vooruit helpen & inspireren”.

Persoonlijke missie

Ik gun iedereen een persoonlijke missie. Je persoonlijke missie is jouw referentiekader en werkt als jouw meetlat voor besluiten die je in het dagelijks leven en je werk neemt. Je weet diep van binnen wat je doel is in het leven, en zeer waardevol als je jezelf een gelukkig(er) leven wenst.

Zelf aan de slag?
Hier zijn enkele vragen die mij geholpen hebben en jou kunnen helpen bij het formuleren van jouw persoonlijke missie;Wie wil ik zijn?

– Wat zijn mijn waarden?
– Wat wil ik het liefst?
– Wat wil je dat over je gezegd wordt in de verschillende rollen die je vervuld? Bijvoorbeeld als partner, als vriend, als familie;
– Welke talenten heb jij?
– Wat zijn je natuurlijke competenties en waar ben je van nature goed in?

 

Veel plezier met het formuleren van jouw persoonlijke missie!

Yvonne_9939-1_HR
Over

Ik ben Yvonne Dings, een ervaren Business Support Professional, Coach voor ambitieuze Assistants, Gastvrijheidexpert én een kansdenker. Als trainer en coach heb ik ruim 20 jaar ervaring binnen diverse sectoren. Ik begon ooit in de reiswereld, waar ik mijn passie ontwikkelde voor Gastvrijheid & Service Excellence. Deze passie heb ik omgezet in Freelance Business Support. Met Freelance Business Support lever ik succesvol managementondersteuning aan de top van beursgenoteerde bedrijven, non-profit organisaties en verschillende start-ups.