De kracht van ambitie

De kracht van ambitie

De kracht van ambitie

Zoek je het woord ambitie op, dan geeft Wikipedia de volgende beschrijving: “Eerzucht, het streven om carrière te maken en de daarmee vaak gepaard gaande zucht, dorst naar eer en roem.” Gadver, daar zit niks positiefs aan, zou je denken. Hoog tijd om eens met een andere bril naar het begrip ambitie te kijken.

Ambitie

Het grappige is dat ik ambitie juist heel krachtig vind klinken. Zelf ambitie hebben of vragen naar iemands ambitie levert vaak mooie gesprekken op. Als ik heel eerlijk ben heeft het wel even geduurd voordat ik doorhad dat ik zelf ambitieus was en daar ook met positieve blik naar kon kijken.

Ik heb als één van de weinigen in mijn vriendenkring niet gestudeerd. Je zou zeggen dat daar niets mis mee is, maar het heeft er toch voor gezorgd dat ik me lang niet zo slim en succesvol voelde als mijn vrienden. Achteraf gezien heeft dit ‘excuus’ ervoor gezorgd dat ik minder nadacht over mijn toekomstplannen. Ik had immers niet gestudeerd en kreeg minder vaak de vraag: “Wat zijn eigenlijk jouw plannen voor de toekomst?” Gelukkig werd alles wat ik deed wel met enthousiasme ontvangen en was ik ‘goed terecht gekomen’ zoals ze dat mooi zeggen. Het voelde alsof er van mij minder werd verwacht dan van mijn studerende vrienden en daardoor werkte ik dubbel zo hard om te tonen dat ik minstens evenveel capaciteiten had en hetzelfde kon bereiken.

Over mijn carrière keuzes

Mijn carrière omvat verschillende wegen, zijpaden, ongebaande paden, snelwegen en open en dichte deuren. Steeds kwam ik ergens terecht wat op dat moment bij mijn ambitie paste. Als ik op een bepaalde plek eenmaal uitgegroeid- en geleerd was, dan was het tijd om weer verder te gaan. Niet uitgestippeld volgens een bepaald plan, maar achteraf zie ik wel degelijk een patroon: ambitie in combinatie met persoonlijk leiderschap maakt mij gelukkig.

Deze onuitputtelijke bron met voorbeelden uit mijn eigen carrière gebruik ik geregeld in mijn coachsessies met management-assistants. Het merendeel van deze doelgroep is dit vak ingerold en heeft daar vaak niet bewust voor gekozen. Voor mij bestaat er niets leukers en waardevoller dan deze groep te stimuleren hun ambities te benoemen en hen te wijzen op ontwikkelingsmogelijkheden zodat ze relevant blijven voor de toekomst, binnen hun tak van sport. Juist nu in deze veranderende werkwereld.

Kansen

Ten slotte: vandaag de dag hebben we allemaal kansen. Het is aan ons om deze te benutten. Dat houdt in dat je je leven zelf kan vormgeven en je moet leren jezelf op waarde te schatten. Een luxe en rijkdom die veel van ons vraagt. Want wat als je niet bereikt wat je had gewild? Is dit dan je eigen schuld?

Stop met deze belemmeringen, die vaak enkel in je eigen hoofd zitten. Vertaal je ambitie naar je wensen en dromen en gebruik je innerlijke kompas. Waar haal jij voldoening uit? Wat wil jij bijdragen? Waar wordt jij gelukkig van? Het benoemen van je ambitie(s) is een eerste goede stap om je doelen waar te maken.

Ik sluit dit artikel af met een vraag uit mijn 6-minute journal (mijn dagelijkse portie zelfreflectie). Ik ben benieuwd op welk antwoord jij uitkomt!

“Vind je dat je iets moet bereiken om iets waard te zijn? Waarom is dat zo?”

Yvonne_9939-1_HR
Over

Ik ben Yvonne Dings, een ervaren Business Support Professional, Coach voor ambitieuze Assistants, Gastvrijheidexpert én een kansdenker. Als trainer en coach heb ik ruim 20 jaar ervaring binnen diverse sectoren. Ik begon ooit in de reiswereld, waar ik mijn passie ontwikkelde voor Gastvrijheid & Service Excellence. Deze passie heb ik omgezet in Freelance Business Support. Met Freelance Business Support lever ik succesvol managementondersteuning aan de top van beursgenoteerde bedrijven, non-profit organisaties en verschillende start-ups.